Bíborka

Bíborka kislányomról, hogy hogyan fejlődik. Mik történnek velünk.

Friss topikok

  • Uzsiii: Kedves Blogíró! Udvarnoky Zsófia vagyok, végzős a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudomá... (2011.10.26. 16:44) Visszaemlékezés: május óta nem igazán írtam
  • sylvie76: @Szkupika: Köszönjük szépen! Igen hihetetlen, hogy már két év telt el azóta. És most már megy is. ... (2011.02.20. 08:57) Szülinap
  • sylvie76: @mikahock: Pillanatok alatt el is fogyott, de majd ha jöttök haza sütök megint. Köszi, most Imi d... (2010.10.12. 21:35) Torna
  • sylvie76: @Szkupika: Akkor okés ha rendben van minden. :) Nekünk is volt szülői hétfőn, de Imi volt, mert én... (2010.09.08. 19:28) Debrecen
  • sylvie76: @Szkupika: Köszi (2010.07.21. 19:22) Nyaralás a Beregben

Indafotó képek

Döntő

2010.04.18. 21:05 - sylvie76

Nem régen beszéltem Vikivel. Nagyon szomorú volt a hangja a telefonba, mondja, hogy hatodikak lettek. :( Én nagyon meglepődtem, mert pont szerint első helyen jutottak tovább a döntőbe. Majd megpróbálom valakivel felrakatni és beteszem ide a linket. Beszéltem az egyik anyukával és mondta felvették, majd küldi és ők se értenek semmit, vissza is nézték és nagyon együtt voltak a lányok, szépen egyszerre csinálták. Szurperek voltak nagyon.

Ma van Hajninak a húgomnak a 30. szülinapja, ott voltunk náluk szinte majdnem egész nap. Igaz én közben jöttem, mentem, dolgomat intéztem a kicsik meg addig anyunál voltak.

 

Skarlát

2010.04.16. 15:19 - sylvie76

A skarlát heveny fertőző megbetegedés. A skarlát napjainkban általában szelídebb betegségként jelenik meg. Semmiképpen sem szabad azonban lebecsülni a kórokozót, a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot, amelynek egyes, bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei okozzák a skarlátot. Nagyon fontos, hogy a beteg időben orvoshoz kerüljön, és megfelelő antibiotikum-kezelést kapjon.

A skarlát kórokozója a toxint (erythrogén toxint) termelő Streptococcus pyogenes baktérium. Az erythrogén toxin ellen a fogékony szervezetben még nincs ellenanyag, így alakulhat ki a jellegzetes bőrkiütés és maga a betegség.A betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leginkább a 3-10 éves korcsoportot érinti. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Fertőzőforrás lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget. A baktériumok a behatolás helyén szaporodnak el, és itt termelődik a toxin, majd ezt követően alakulnak ki a tünetek.

A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.

A korán elkezdett és kellő ideig tartó kezelés esetén a prognózis igen jó, a beteg maradéktalanul meggyógyul. Az időben elkezdett antibiotikum-kezelés mellett a korábban észlelt, súlyos szövődmények már gyakorlatilag nem fordulnak elő.

Nem megfelelő diagnózis, illetve kezelés esetén immunológiai hátterű, késői megbetegedések megjelenésével kell számolni: reumás láz, vesegyulladás (glomerulonephritis). Napjainkra mindkettő igen ritkává vált, melynek elsősorban az az oka, hogy változás történt a cirkuláló baktériumtörzsek típusait illetően: a jelenlegiek a bőr alatti kötőszövetben, izmokban (cellulitis, fasciitis) képesek súlyos, potenciálisan életveszélyes fertőzések kiváltására. A skarlátos glomerulonephritis régen olyan gyakori volt, hogy a skarlát második betegségének tartották.
A beteget az antibiotikum-kezelés időtartamára el kell különíteni, és használati tárgyait fertőtleníteni kell. Lényeges, hogy az antibiotikummal kezelt beteg a 2. naptól kezdve már nem fertőz, kezelés nélkül viszont csak a 3. hét után válik fertőzésmentessé. Védőoltás (aktív immunizáció) nem áll rendelkezésünkre.

Peti tegnap kiütéses lett. Ma el is vittem a dokihoz vissza, mert azt hittem gyógyszer allergia. De nem az, hanem skarlátos.

Kapott antibiotikumot és ilyen hintőport, hogy nyugtassa a bőrét.

 

Rossz éjszaka

2010.04.14. 13:37 - sylvie76

Peti rosszul aludt az éjszaka, sírdogált, Bibit is felébresztette vele. Reggelre belázasodott. Hányt is. Elvittem a dokihoz. Kapott gyógyszereket. Kicsit a torka is piros azt mondta  a doktornő. Remélem rendbe jön hamar és a többiek nem fogják elkapni.

Francia ország

2010.04.13. 13:57 - sylvie76

Az emberek többsége elfogadja azt a tényt, hogy mindannyian másnak születtünk és különböző adottságokkal rendelkezünk. A fogyatékossággal élő személyeknek azonban valamivel nehezebb kivívni a társadalom elismerését, mint ép társaiknak. A városunkban működő Napfényes Sziget Integrált Intézményben ellátott sérült fiatalok naponta küzdenek azért, hogy képességeiket kibontakoztassák és bebizonyítsák, hogy ők is fontos tagjai a társadalomnak. Szorgalmas munkájuknak köszönhetően, az intézmény fiataljai közül néhányan hamarosan egy nemzetközi fesztiválon képviselhetik hazánkat.

Ezt aztért linkeltem be ide, mert az egyik lány aki ebbe az intézménybe jár Püspökladányba az az én húgom, Hajni és ő is azok közé tartozik akik hamarosan képviselni fogja hazánkat ezen a fesztiválon ami Franciaországban lesz. :))

Még egyelőre ezen a linken meg lehet nézni őket.

http://www.ladanytv.hu/FRISS9.html

Ő a húgom Hajni és anyukám. Jó kedvű mindig, itt éppen Bibi szülinapja volt.

sylvie76: Mama és Hajni

Kifakadt

2010.04.12. 20:07 - sylvie76

Bíborkának kifakadt a BCG oltása. Jó csúnya halvány zöld kenőcsös állagú valami jött ki belőle. Furi volt, még ilyet nem láttam. De most már majd szépen meggyógyul és kész.

Most már nagyon vigyázni kell, mert Bibi lépten nyomon felkapaszkodik a kádba, feláll. Nagyon tetszik neki.

Ma beírattam az oviba Petit. Nem vittem, mert még nem tudom, hogy baris-e vagy sem, mert még várok vele, csak a lábán van és lehet nem is az. Mivel nem a lábon szokott kijönni először. Azóta meg máshol nem jött.

 

Diák olimpia hétvégén

2010.04.12. 10:09 - sylvie76

Találtam két fellépésüket Vikiéknek be is linkelem ide, ha sikerül. Ezek tét nélkülki fellépések voltak és még a régi ruhájukban, és csak négyen vannak most. Nagyon összeszokott kis csapat lettek. A sikereiket nem csak saját maguknak, hanem az edzőjüknek is köszönhetik, hiszen nagyon-nagyon jó edző, Örvendiné Edit.

Most hétvégén lesz a döntő. Step kategóriába pontok alapján első helyen jutottak be a döntőbe. Igaz mind két versenyen másodikak lettek, de mind a két versenyen más-más lett az első, így nekik lett a legtöbb pontjuk.

Most pedig belinkelem ezt a két fellépést, de majd a mostani döntő felvételét megpróbálom valaivel felrakatni és akkor azt is belinkelem ide. Remélem összejön.

https://www.youtube.com/watch?v=wXysahy7CcQ&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=vkn7SmYnNOY&feature=related

Év elején volt a gálájuk és arra csináltak egy összefoglaló videót amit levetítettek a gála előtt. Itt a linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=088_IAti8Rk&feature=related



süti beállítások módosítása