Bíborka

Bíborka kislányomról, hogy hogyan fejlődik. Mik történnek velünk.

Friss topikok

  • Uzsiii: Kedves Blogíró! Udvarnoky Zsófia vagyok, végzős a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudomá... (2011.10.26. 16:44) Visszaemlékezés: május óta nem igazán írtam
  • sylvie76: @Szkupika: Köszönjük szépen! Igen hihetetlen, hogy már két év telt el azóta. És most már megy is. ... (2011.02.20. 08:57) Szülinap
  • sylvie76: @mikahock: Pillanatok alatt el is fogyott, de majd ha jöttök haza sütök megint. Köszi, most Imi d... (2010.10.12. 21:35) Torna
  • sylvie76: @Szkupika: Akkor okés ha rendben van minden. :) Nekünk is volt szülői hétfőn, de Imi volt, mert én... (2010.09.08. 19:28) Debrecen
  • sylvie76: @Szkupika: Köszi (2010.07.21. 19:22) Nyaralás a Beregben

Naptár

április 2010
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Indafotó képek

Hosszú nap

2010.04.29. 21:53 - sylvie76

A mai nap jó hosszúra és nehézre sikerült. De csak azért éreztem nehéznek, mert annyira fájt-fáj a fejem, hogy alig lehetett elviselnem, de muszáj volt. Délelőtt kezelésen és korai fejlesztőn voltunk. Délután meg vártak a kacsák amit konyha készre kellett vágni. Még szerencse, hogy a koppasztós fel is bontotta, mert szerintem még most is azt csinálnám. De szerencsére volt segítségem így este hatra be is fejeztük. Utána fürdés és fekvés, alszik már mindenki csak még én nem. De most már megyek én is.

Petin olyan jókat mosolygom mostanában. Ő az egyetlen aki figyel rám és próbál megfelelni egy pár dolognak amit én itthon elvárnék mindenkitől, aprajától naggyától, de sajnos csak ő tartaja be. Például, hogy hová rakjuk a szennyes ruhát és hová amit még esetleg fel lehet venni. Tegnap egyedül vetkezett este és a zokniját az egyiket véletlen nem a szennyes tartóba tette és gyorsan visszaszaladt és mondta, hogy rossz helyre rakta és átrakta a szennyesbe. Figyel a gyerek, tudja, mit hová kell tenni. Nem úgy mint egyesek, hiába mondom el százszor akkor se jegyzik meg. És akkor a veszekedés, hogy ő azt még fel akarta venni, minek mostam ki. Ja akkor nem a szennyes tartóba kellene tenni. Mondjuk.

Na de ez legyen a legkevesebb bajom.

Ma reggel meg hirtelen felindulásból fejbe verte Peti Bíborkát és mikor ránéztem és kérdeztem, hogy mit csinált, már fogta a fejét, hogy na ezt nem kellett volna és látszott rajta, hogy ahogy ütött már meg is bánta. Megbeszéltük, hogy a játék a Bíborkáé, de attól ő is játszhat vele, de ő fogta odaadta Bibinek és ment más játékot keresni magának. De mostanában volt vagy kétszer, hogy valamit el akart venni tőle Bibi és ő felborította és hát volt sírás rívás. De szerintem ez mindenütt előfordul ahol gyerek van.

Egyébként Bíborka huncut volt  a korai fejlesztőn. Mónika mikor mondta neki, hogy vegye ki és adja oda, na megint a háta mögött kötött ki minden, dobál mindent el. Mártinál megint ordított masszírozáskor. De aztán mikor a mászás tudományát és a felállást kellett megmutatnia, na az ment. Akkor már nem volt gond.

Jövő héten megyünk a doktornőhöz kontrollra és rákérdezek a gyógycipőre, mert most már kellene neki, mivel veláll. Szerintem, de ezt majd a doktornő megmondja.

Újra betegség:(

2010.04.26. 07:25 - sylvie76

Peti megint beteg lett. Fáj a torka, lázas. Viszem dokihoz. Majd később jelentkezem mi újság.

Vikiék ötödikek lett a kupán tegnap. Majd nyáron belehúznak. Lesz idő gyakorolni.

Voltunk orvosnál. Be van gyulladva a torka Petinek. Kapott atb-t, de azt mondta doktornő várjunk vele, ha csak lázas lesz akkor adjam neki. Adok neki c vitamint, kálciumot meg homeopátiás bogyót aztán ha holnap is lázas lesz akkor adom neki az atb-t. Ki is váltottam. Dallamos szívzörejt is hallott, de azt mondta, hogy ez elő szokott fordulni. Majd figyelgeti gondolom.

Linkek

2010.04.24. 17:05 - sylvie76

Van egy pár link amit szeretnék ide betenni.

Először is a Vikiék döntőjének a linkje. https://www.youtube.com/watch?v=-dmhKAbjQuY

A másik egy Veterás link amin lehet licitálni tárgyakra és támogatói jegyre. Ami a Down Egyesület számlájára kerül. http://www.vatera.hu/down_egyesulet/

Most pedig Petiről mesélek egyet. Nagyon szereti a céklát. És hurka, kolbászhoz azt szoktunk enni legtöbbet. És valamelyik nap céklát ettem valamihez és jön leül és mondja, céklát kérek. Adok neki. Erre mondja nekem: hurkát, kolbászt! :))

Holnap Viki megy Debrecenbe Magyar Kupa. Szorítson neki mindenki!

Most már gyógyultan

2010.04.22. 18:38 - sylvie76

Nem jelentkeztem mostanában. Peti szerencsésen kilábalt a skarlátból. :)) Szerencsére egyikünk se kapta el. Kedden vittem vissza ellenőrzésre a doktornőhöz és azt mondta rendben van. :)) Aztán bevittem fodrászkodni. A kis barit megnyírta a fodrász néni.:))

Bíborkám most már szinte minden mellett feláll. Nagyon tetszik neki és ezt hanggal ki is mutatja. Csak úgy sikongat, hogy ha sikerül neki. :)) Ma voltunk korai fejlesztőn, de fizikoterápián nem voltunk, mert Mártika nem dolgozott. Bibi hozta a formáját. Mostanában az a happje, hogy mindent dobál a háta mögé. Mikor Mónika mondta neki, hogy vegyen le valamit és adja oda, na hát minden a háta mögött kötött ki.

Na de annyira bosszant, még ezt nem is írtam, hogy mikor fiziko terápián a masszírozásra kerül a sor, el kezd ordítani és sír és sír. Érdekes, mert én itthon masszarozom és hozzá van szokva és olyan mint ha új dolog lenne és azért sír, pedig nem.

Peti meg nem akar leszokni a cumiról még mindig. :( Na egyszer csak sikerül.

Meg mit lehisztizik mikor Bíborka közelít a játékhoz amivel ő játszik. Mikor adok oda mást Bibinek akkor meg odaszalad és azt is venné el tőle. De szép lassan megérti majd, hogy nem szabad irígynek lenni és hagyni kell Bibit is játszani.

A beszéddel meg úgy állunk, hogy Peti most már szinte mindent mond, mondatokkal fejezi ki magát. És ügyes, mindent megköszön. Nagyon szófogadó gyerek.

Bíborka: aja, agyál, mama, baba.

Nem is tudom írtam e, hogy beírattam Petit az oviba, majd májusba lesz meg, hogy hová vették fel, melyik csoportba.

Május 29-én meg a névadójuk lesz a kicsiknek. Négy órakor. És utána lesz egy kis vacsora.

Döntő

2010.04.18. 21:05 - sylvie76

Nem régen beszéltem Vikivel. Nagyon szomorú volt a hangja a telefonba, mondja, hogy hatodikak lettek. :( Én nagyon meglepődtem, mert pont szerint első helyen jutottak tovább a döntőbe. Majd megpróbálom valakivel felrakatni és beteszem ide a linket. Beszéltem az egyik anyukával és mondta felvették, majd küldi és ők se értenek semmit, vissza is nézték és nagyon együtt voltak a lányok, szépen egyszerre csinálták. Szurperek voltak nagyon.

Ma van Hajninak a húgomnak a 30. szülinapja, ott voltunk náluk szinte majdnem egész nap. Igaz én közben jöttem, mentem, dolgomat intéztem a kicsik meg addig anyunál voltak.

 

Skarlát

2010.04.16. 15:19 - sylvie76

A skarlát heveny fertőző megbetegedés. A skarlát napjainkban általában szelídebb betegségként jelenik meg. Semmiképpen sem szabad azonban lebecsülni a kórokozót, a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot, amelynek egyes, bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei okozzák a skarlátot. Nagyon fontos, hogy a beteg időben orvoshoz kerüljön, és megfelelő antibiotikum-kezelést kapjon.

A skarlát kórokozója a toxint (erythrogén toxint) termelő Streptococcus pyogenes baktérium. Az erythrogén toxin ellen a fogékony szervezetben még nincs ellenanyag, így alakulhat ki a jellegzetes bőrkiütés és maga a betegség.A betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leginkább a 3-10 éves korcsoportot érinti. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Fertőzőforrás lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget. A baktériumok a behatolás helyén szaporodnak el, és itt termelődik a toxin, majd ezt követően alakulnak ki a tünetek.

A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.

A korán elkezdett és kellő ideig tartó kezelés esetén a prognózis igen jó, a beteg maradéktalanul meggyógyul. Az időben elkezdett antibiotikum-kezelés mellett a korábban észlelt, súlyos szövődmények már gyakorlatilag nem fordulnak elő.

Nem megfelelő diagnózis, illetve kezelés esetén immunológiai hátterű, késői megbetegedések megjelenésével kell számolni: reumás láz, vesegyulladás (glomerulonephritis). Napjainkra mindkettő igen ritkává vált, melynek elsősorban az az oka, hogy változás történt a cirkuláló baktériumtörzsek típusait illetően: a jelenlegiek a bőr alatti kötőszövetben, izmokban (cellulitis, fasciitis) képesek súlyos, potenciálisan életveszélyes fertőzések kiváltására. A skarlátos glomerulonephritis régen olyan gyakori volt, hogy a skarlát második betegségének tartották.
A beteget az antibiotikum-kezelés időtartamára el kell különíteni, és használati tárgyait fertőtleníteni kell. Lényeges, hogy az antibiotikummal kezelt beteg a 2. naptól kezdve már nem fertőz, kezelés nélkül viszont csak a 3. hét után válik fertőzésmentessé. Védőoltás (aktív immunizáció) nem áll rendelkezésünkre.

Peti tegnap kiütéses lett. Ma el is vittem a dokihoz vissza, mert azt hittem gyógyszer allergia. De nem az, hanem skarlátos.

Kapott antibiotikumot és ilyen hintőport, hogy nyugtassa a bőrét.

 

Rossz éjszaka

2010.04.14. 13:37 - sylvie76

Peti rosszul aludt az éjszaka, sírdogált, Bibit is felébresztette vele. Reggelre belázasodott. Hányt is. Elvittem a dokihoz. Kapott gyógyszereket. Kicsit a torka is piros azt mondta  a doktornő. Remélem rendbe jön hamar és a többiek nem fogják elkapni.

Francia ország

2010.04.13. 13:57 - sylvie76

Az emberek többsége elfogadja azt a tényt, hogy mindannyian másnak születtünk és különböző adottságokkal rendelkezünk. A fogyatékossággal élő személyeknek azonban valamivel nehezebb kivívni a társadalom elismerését, mint ép társaiknak. A városunkban működő Napfényes Sziget Integrált Intézményben ellátott sérült fiatalok naponta küzdenek azért, hogy képességeiket kibontakoztassák és bebizonyítsák, hogy ők is fontos tagjai a társadalomnak. Szorgalmas munkájuknak köszönhetően, az intézmény fiataljai közül néhányan hamarosan egy nemzetközi fesztiválon képviselhetik hazánkat.

Ezt aztért linkeltem be ide, mert az egyik lány aki ebbe az intézménybe jár Püspökladányba az az én húgom, Hajni és ő is azok közé tartozik akik hamarosan képviselni fogja hazánkat ezen a fesztiválon ami Franciaországban lesz. :))

Még egyelőre ezen a linken meg lehet nézni őket.

http://www.ladanytv.hu/FRISS9.html

Ő a húgom Hajni és anyukám. Jó kedvű mindig, itt éppen Bibi szülinapja volt.

sylvie76: Mama és Hajni

Kifakadt

2010.04.12. 20:07 - sylvie76

Bíborkának kifakadt a BCG oltása. Jó csúnya halvány zöld kenőcsös állagú valami jött ki belőle. Furi volt, még ilyet nem láttam. De most már majd szépen meggyógyul és kész.

Most már nagyon vigyázni kell, mert Bibi lépten nyomon felkapaszkodik a kádba, feláll. Nagyon tetszik neki.

Ma beírattam az oviba Petit. Nem vittem, mert még nem tudom, hogy baris-e vagy sem, mert még várok vele, csak a lábán van és lehet nem is az. Mivel nem a lábon szokott kijönni először. Azóta meg máshol nem jött.

 

Diák olimpia hétvégén

2010.04.12. 10:09 - sylvie76

Találtam két fellépésüket Vikiéknek be is linkelem ide, ha sikerül. Ezek tét nélkülki fellépések voltak és még a régi ruhájukban, és csak négyen vannak most. Nagyon összeszokott kis csapat lettek. A sikereiket nem csak saját maguknak, hanem az edzőjüknek is köszönhetik, hiszen nagyon-nagyon jó edző, Örvendiné Edit.

Most hétvégén lesz a döntő. Step kategóriába pontok alapján első helyen jutottak be a döntőbe. Igaz mind két versenyen másodikak lettek, de mind a két versenyen más-más lett az első, így nekik lett a legtöbb pontjuk.

Most pedig belinkelem ezt a két fellépést, de majd a mostani döntő felvételét megpróbálom valaivel felrakatni és akkor azt is belinkelem ide. Remélem összejön.

https://www.youtube.com/watch?v=wXysahy7CcQ&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=vkn7SmYnNOY&feature=related

Év elején volt a gálájuk és arra csináltak egy összefoglaló videót amit levetítettek a gála előtt. Itt a linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=088_IAti8Rk&feature=related

Jó is rossz is

2010.04.10. 21:29 - sylvie76

Ma Bíborka felállt a dobozba kapaszkodva amiben játékok vannak, de esti fürdésnél is a kádba. :)) Most már szerintem minden mellett fogja gyakorolni. Tetszik neki nagyon.

Viszont Péter valószínű bari himlős. Még nem 100%, de gyanús. Milyen hisztit levágott elalvás előtt. Pedig bekentem neki, hogy ne viszkessen.

Voltunk a pásztor napon is. Igaz mi csak délután mentünk ki Bibivel, de Peti már délelőtt kint volt és simogatott barit, bocit. Nagyon tetszett neki. Viszont mire a rendőrök bemutatója volt akkor már aludt.:( Így lemaradt róla, pedig jó volt. Ismerősünk kisfia Lackó, mikor a terrorista lövöldözött és utána a kutya lefegyverezte, na beszólt, hogy kellett neked puskázni!:))

 

Kiscipő

2010.04.08. 22:18 - sylvie76

Szerencsére Peti nem lett beteg, így nem kellett menni az orvoshoz. A jó bevállt homeopátiás bogyót ettük, meg volt itthon borsmentás illóolaj azt rácsepegtettem a vizes zsebkendőre és az ágya mellé tettem.

Nevettük az apjával, mert tegnap este mikor vége lett a Jóban rosszban, az apja mondta, hogy na menjünk aludni és most meg ő mondta mikor vége lett, hogy na menjünk aludni. :))

Ma voltunk kezelésen és korai fejlesztőn. Aztán kajtattam volna cipőt Bibinek. Elég nehezen ment, mert a legkisebb cipő amit próbáltunk is nagyobb volt a lábánál vagy három számmal. Így a Tescóba néztünk neki baby cipőt 0-3 hónapos korig, na az lett jó neki. :))

Vikinek meg versenye lett volna délután, szövegértés, és ott voltak már a gyerekek egy jó negyed órája, mire ment valaki szólni nekik, hogy elmarad.

Bíborka névnapja

2010.04.06. 11:59 - sylvie76

Ma van Bibi névnapja. Már volt Erzsi és anyu megköszönteni. Délután meg lehet jönnek Miciék meg Margitkáék.

Lehet Petit elviszem az orvoshoz, de még nem biztos. Mert egyébként napközben semmi baja, de éjszaka fulladva köhög. Van itthon kúp, majd azt adok neki. Meg van gyógyszer azt is adom neki, de ha véletlen napközben is köhögne akkor elviszem dokihoz.

Tegnap Bíborka felállt. Megkapaszkodott és felhúzta magát. :) És úgy kotor, hogy csak na. És már nem mindig fordítja ki a csípőjét.

Húsvét

2010.04.05. 10:12 - sylvie76

Ma húsvét második napja van. A tegnap délelőtt sütés főzéssel telt, mindent megcsináltam amit terveztem. Délután, vagy is későn este elmentünk egy ismerős családhoz, vacsorázni. Elég későn jöttünk haza, majdnem éjfélkor. De a gyerkőcök nem aludtak el, hazajöttünk, megfürödtünk és fekvés, alvás.

Bíborkám egyre többet gagyarászik. Most is mondja nekem a magáét. Már volt is egy locsolónk ma, apu. Peti meg Imi meg már elmentek locsolni. Viki meg éppen most lépett be az ajtón. Hazaérkezett végre. Abádszalókon volt péntek óta. 

Ja és a lényeget nem is írom, sikerült a kocsinkat eladni és vettünk egy másikat. :)) Nagy szükség van autóra mivel elég sokat járunk Debrecenbe. A másik már kiszolgált bennünket öt évig.

 

Készülődés a Húsvétra

2010.04.02. 17:12 - sylvie76

Mostanában azért nem jelentkeztem,mert ezer dolgom volt. Nagy takarítás. Ablakok lemosása. De ez is meglett. Ma már befejeztem a raffaellót is, azt csináltam, meg fogok még teknősbékát csinálni meg zsúrkenyeret, maffint is. Na terv az megvan.

Viki elment Abádszalókra majd hétfőn jön haza. Mi meg voltunk ma nagy bevásárolni meg a kerti kapához kellett alkatrész, mert elromlott.

Bibi ma maciállásba állt és elég sokáig. Bohóckodik annyit. Meg kiabál nekem, hogy aja, meg aggyá. :))

Péterem az mindig kint lenne. Ezért is tudok ritkán jelentkezni. Meg most sok idő eltelt azzal, hogy próbálom az általános iskolai osztálytársaimat megtalálni, mert az idén 20 éve, hogy leballagtunk. Remélem sikerül a nyáron találkoznunk.

 



süti beállítások módosítása